Föredrag med Jan Winter

 
 

Den här webbplatsen samlar smakprov från mina föredrag, sidan är under uppbyggnad.

 

Bara helt kort

Presentation Jan Winter

Journalist och författare. Jag har 45 år av journalistik på Sveriges radio och TT bakom mig, bland annat som TT:s utrikeschef och de nordiska nyhetsbyråernas korrespondent i Moskva, Berlin och Bryssel. Meritlistan innefattar också mångårig bevakning av utrikeshändelser på plats, främst i Asien. I över tio år var jag TT:s nordiske korrespondent med daglig bevakning av nordiska nyheter.


I mitt yrkesliv har journalistiken och musiken ständigt följts åt, ibland med viss överlappning. Med böckerna Lirans Hemligheter och Säckpipan i Norden (båda skrivna med Per-Ulf Allmo), egna musikframträdanden samt uppdrag som studiomusiker har jag kunnat bidra till pånyttfödelsen av en rad ”utdöda” nordiska folkliga instrument som säckpipa, lira, hummel med flera. Bas för detta arbete har varit mitt och Allmos Förlaget Tongång med utgivning av böcker och cd-skivor sedan 1990-talet.


Våren 2018 debuterade jag som skönlitterär författare med Dieters bok.

Den bygger på många års arkivforskning, bland annat kring flyktingarbetet i Sverige under andra världskriget.


Hösten 2023 utkom Kullarna – roman om ett brott,  en dokumentärroman om hur Israel blev som det blev, skildrat genom en ung flyktings ögon.

Parallellt har det blivit mera skrivande, mera musik - och ännu fler föredrag.


Välkommen att ta kontakt för mera information!